Det lär bli en sammanslagning…

Men hur det ska gå till är frågan?!

För länge sedan, när jag startade min resa på WP igen 2014, så hade jag stora planer för mitt skrivande. Under 2016 eller så flyttade jag till WordPress.com och har sen dess älskat att blogga ännu mer. Dock så har jag ju gjort många misstag sen dess. Det primära är att jag skapat sjuttioelva bloggar, och på ett vis är jag nöjd med det. Men på många sätt idag är jag absolut inte det. Jag har kommit fram till att jag driver för många bloggar och det är skittråkigt. Den senaste på Engelska är borttagen och när jag har lekt färdigt med allt det här lär flera stycken till ryka. Om inte alla förutom en. Och allt hamnar i så fall på en domän och i en blogg, delad med kategorier. En sida att hålla koll på, vilket är bäst för SEO (Sökoptimering).

Mitt mål just nu är faktiskt att försöka slå ihop alla mina bloggar. Varför? För att förenkla det ytterligare och öka besöksantalet för alla inlägg jag gör. Som läget är just nu, och som jag pratade om tidigare i år så skriver jag ju mest här på svenska på min personliga blogg. Nån gång per år eller så skriver jag på Antons blogg och när jag känner för det blir det ett inlägg på min engelska blogg. Det är jävligt tråkigt. Den här bloggen får typ 1800 sökningar på Google varje år. Antons blogg har det gått bättre för dock på sistone och har närmare 1000 sökningar per år. Det är rätt häftigt med tanke på hur sällan jag skriver där. Dock så har ju bloggen ett tema, vilket förklarar den saken. Här är ju folk mest nyfikna på hur man möblerar en liten etta samt hur man inte blöder näsblod stup i kvarten. Det är också lite tråkigt att typ 2-3 inlägg ger 95% av all trafik hit, men jaja. Så länge jag får besök så är ju det bara trevligt.

Jag har skrivit en hel del om detta alldeles nytt på min engelska blogg. Jag länkar inte dit för att undvika krångel ifall jag nu flyttar på allt, men ni hittar länken på min FB profil. Jag har i alla fall spenderat mycket av min lediga tid på sistone för att hitta hur jag kan lösa det här på bästa sätt. Svaret är rätt så simpelt. Flytta över alla bloggar till min engelska blogg, radera alla kategorier och ersätta dem med bloggarnas namn och sen förmodligen flytta allt till en egen installation av WP på något webhotell. Jag som dock är så otroligt trött på allt vad webbhotell heter, lär förmodligen leta upp något ändå som är billigt och bra och sen ta mitt pick och pack och sticka dit. Jag lämnar alltså inte WordPress i så fall, men jag lämnar .com plattformen. Orsaken är simpel med. Det är mest för att jag förenklar så mycket av att köra egen installation av WordPress, med några plugins som fixar SEO som jag vill ha det och som översätter så det funkar med alla tre bloggar. Den här bloggen kommer i så fall kanske byta domän, men har jag tur så blir det inte så, utan den kommer vara kvar där den är. Det gäller bara att hitta rätt webhotell. Jag har provat de flesta och aldrig blivit nöjd och jag har höga krav. Och typ ingen inkomst så billigt åtminstone första året är viktigt!

Det stora problemet är bara hur jag löser en grej med Antons blogg. Den ligger ju på en subdomän på wordpress.com. Alla andra har en egen domän. Jag skulle gissa att jag lär peka om den domänen, antingen till min engelska domän eller till den jag har för den här bloggen, men vi får se. Det kanske blir att den kan få sin egen om jag bara kan få allt att funka som jag vill – om jag nu genomför den här förändringen.

När jag skrev om detta för rätt många år sen så tänkte jag mig inte för. Nu har jag liksom hittat lösningen, och den är rätt simpel. Att ersätta alla nuvarande kategorier för alla bloggar går fortare än vad man kan tro. Särskilt om man antingen har möjlighet att importera en hel databas, eller om man är supersmart. Jag ska förklara mer nedan hur jag tänker.

Hur du enkelt flyttar ihop flera WordPress bloggar till en och samma blogg

 1. Först skapar du en ny kategori på den blogg du vill flytta allting till. Finns inte den måste du självklart skapa den först.
 2. Sen går du in under inlägg och filtrerar inläggen efter varje enskild kategori. En i taget. Normalt sett krävs den klassiska WordPress vyn för det här. Den finns alltid på egna wp installationer men på WordPress.com kan den vara svår att hitta.
 3. Sen markerar du alla inlägg i den kategorin och redigerar dem. Det räcker att göra detta för alla huvudkategorier har jag märkt med, så det sparar också lite tid.
 4. Då väljer du att lägga till den nya kategorin till alla markerade inlägg.
 5. Fortsätt så tills du har ändrat kategorierna på alla inlägg.
 6. Sen kan du gå in och radera alla kategorier, men se till att du inte raderar den som är ny, för då måste du göra om allt igen.

ALTERNATIVT…

 1. Importera allt du ska ha från en av bloggarna du vill sätta ihop med den nya.
 2. Skapa en ny kategori.
 3. Sätt den kategorin som huvudkategori. Alltså att om du inte väljer någon annan kategori när du skriver ett inlägg så hamnar alla inlägg primärt i den kategorin.
 4. Radera alla andra kategorier.
 5. Nu har alla inlägg en och samma kategori.
 6. Gör samma sak för alla andra bloggar, men se till att ta en i taget!

Alternativ 1 kan ibland ta timmar att få i ordning, särskilt med importen. Alternativ 2, förutom importtiden fixas på några sekunder.

Om jag går igenom med det här så har jag nånstans mellan 600 – 1000 inlägg att ta hand om, för jag funderar på att även inkludera mitt arkiv, med äldre blogginlägg före 2014. Gör jag detta på rätt sätt kommer jag sluta med en blogg, som uppdateras förhoppningsvis flera gånger i veckan, utan att läsarna berörs särskilt negativt. Jag har upptäckt att jag kan behålla mina domäner om jag använder mig av rätt plugins och jag kan även behålla mina Facebook sidor, vilket hade underlättat för sociala delningar. Majoriteten av alla lojala läsare kommer ju från FB sidorna, medans de flesta besökare kommer hit via Google sökningar. Har jag tur kanske det innebär en massiv ökning av besökare och kanske kommentarer också? Det hade varit trevligt med tanke på hur sällan jag får fysiska kommentarer på bloggen. De flesta kommenterar på FB, vilket jag självklart är glad för, men det är ännu trevligare om det lämnas lite spår på bloggen också.

Det är dock inte alls säkert att jag kommer genomföra det här. Det funkar ju rätt bra nu. Besöksantalen ökar, utan att jag skriver särskilt mycket på mina andra sidor, men det är lite problematiskt att hantera så många bloggar egentligen. Fast jag är rätt van. Jag har ju haft det så här i flera år, men jag börjar störa mig på den olika fördelningen av läsare och Google sökningar. Det borde vara mer jämnt. Men nu har jag i alla fall lösningen, så när jag väl bestämt mig, hittat rätt webhotell etc, ja då kör vi!

Lämna gärna en kommentar. Det blir så mycket roligare att blogga då 😊

%d bloggare gillar detta: