Lakto-ovo vegetarian – men snart vegan!

Jag gick ut med nyheten/hemligheten officiellt på bloggen att jag är numera lakto-ovo vegetarian den 17 juli 2017. Faktum är att jag varit detta sen 1 december 2016 och ser det som en stor milstolpe i min alldeles personliga väg mot att bli växtbaserad vegan.

Vad fan äter en vegetarian?

Ja, om man är en väldigt onyttig person som jag är så blir det inte särskilt nyttigt, fiberrikt, fettsnålt etc. Det blir mycket färdigt men gott. Jag ångrar verkligen inte att jag är vegetarian idag, för det är så mycket lättare nu med så många olika produkter på marknaden. Dock när jag väl kan påverka vad jag äter så är det ofta veganskt och så nyttigt det kan bli. Till vardags blir det typ ett fiberintag på kanske 10-15 gram och säkert 500 kcal i någon form av onyttighet såsom chips och godis eller glass. Inte särskilt bra, alltså… Men jag tar allt detta i steg jag klarar av och trivs med och som person är jag otroligt lat och bekväm samt att min fibromyalgi ofta står i vägen för saker jag önskar förbättra.

Lite bakgrund och varför WFPB är framtiden

Jag har spenderat en stor del av min fritid sen 2012 ungefär med att lära mig mycket om veganism, och det jag har lärt mig är helt mindblowing! Det är galet så mycket felaktig information som finns därute. Extra farligt är dieter som är baserat på animaliskt(kött i alla former, mycket protein och högt i fett), vilket praktiskt taget alla dieter är idag om de inte är veganska. All forskning som är oberoende (alltså, ej sponsrade av särskilda industrier) säger detta. Det vi bör äta som människor är en så kallad Whole Foods Plant Based diet, vilket är vegetabilisk mat lagat från grunden och innehåller minimala mängder processat. Alltså, grönsaker, frukt, bär, baljväxter, stärkelse, nötter, frön och kryddor. Den är naturligt fettsnål, fiberrik och extremt hälsosam och följer man en sådan diet behöver man inte räkna kalorier och man äter sig mätt. För att veta mer, googla på begreppet och kolla in diverse YouTube kanaler och andra hemsidor som talar om detta, såsom Nutritionfacts.org. Det finns också riktigt bra dokumentärer där man kan lära sig mer. Cowspiracy, Eating you Alive, What the Health, Forks over Knives, Food matters med flera. Nu har även The Game Changers kommit ut och den kan du se på Netflix!

4+ år som vego – Hur äter jag nu?

Det varierar. Under 2019 åt jag riktigt bra en period, med mycket veganskt och WFPB relaterad mat. Sen kom 2020, jag blev singel och flyttade ut till en liten skokartong i Arlöv. Dock har jag flyttat tillbaka till exet tillfälligt av ekonomiska skäl och sen Covid-19 kom så har mina matvanor återigen försämrats. Under 2020 har jag mer eller mindre stått still viktmässigt, men eftersom jag åt så bra under 2019 så har jag åtminstone gått ner kanske en tredjedel av allt jag behöver gå ner i vikt för att må bra och bli hälsosamt smal igen.

2021 kanske jag blir vegan – tack vare veganuari

Under januari 2021 så testar jag att äta veganskt en hel månad, men mitt mål är att fortsätta efteråt och om jag fixar den här månaden så tänker jag klassa mig som vegan sen. I så fall räknar jag det som att jag blev vegan 1 januari 2021. Vi får se hur det går. Läs i bloggen för att följa mig och mina mål.

När målet är nått med min förbättrade hälsa så hoppas jag att jag förlorat ungefär 30 cm runt magen, från ca 97 cm till 65-70 cm och att jag återigen väger ungefär 55 kg, men jag bryr mig inte om kilon egentligen. När jag uppdaterade det här inlägget i januari 2021 så väger jag runt 67 och har ett midjemått runt 85 cm. En bit kvar alltså.

Det handlar om att jag ska må bra och trivas med min kropp vilket jag inte gör när jag väger så här mycket.