Lakto-ovo vegetarian – men snart vegan!

Jag gick ut med nyheten/hemligheten officiellt på bloggen att jag är numera lakto-ovo vegetarian den 17 juli 2017. Faktum är att jag varit detta sen 1 december 2016 och ser det som en stor milstolpe i min alldeles personliga väg mot att bli växtbaserad vegan.

Vad fan äter en vegetarian?

Ja, om man är en väldigt onyttig person som jag är så blir det inte särskilt nyttigt, fiberrikt, fettsnålt etc. Det blir mycket färdigt men gott. Jag ångrar verkligen inte att jag är vegetarian idag, för det är så mycket lättare nu med så många olika produkter på marknaden. Dock när jag väl kan påverka vad jag äter så är det ofta veganskt och så nyttigt det kan bli. Till vardags blir det typ ett fiberintag på kanske 10-15 gram och säkert 500 kcal i någon form av onyttighet såsom chips och godis eller glass. Inte särskilt bra, alltså… Men jag tar allt detta i steg jag klarar av och trivs med och som person är jag otroligt lat och bekväm samt att min fibromyalgi ofta står i vägen för saker jag önskar förbättra.

Lite bakgrund och varför WFPB är framtiden

Jag har spenderat en stor del av min fritid sen 2012 ungefär med att lära mig mycket om veganism, och det jag har lärt mig är helt mindblowing! Det är galet så mycket felaktig information som finns därute. Extra farligt är dieter som är baserat på animaliskt(kött i alla former, mycket protein och högt i fett), vilket praktiskt taget alla dieter är idag om de inte är veganska. All forskning som är oberoende (alltså, ej sponsrade av särskilda industrier) säger detta. Det vi bör äta som människor är en så kallad Whole Foods Plant Based diet, vilket är vegetabilisk mat lagat från grunden och innehåller minimala mängder processat. Alltså, grönsaker, frukt, bär, baljväxter, stärkelse, nötter, frön och kryddor. Den är naturligt fettsnål, fiberrik och extremt hälsosam och följer man en sådan diet behöver man inte räkna kalorier och man äter sig mätt. För att veta mer, googla på begreppet och kolla in diverse YouTube kanaler och andra hemsidor som talar om detta, såsom Nutritionfacts.org. Det finns också riktigt bra dokumentärer där man kan lära sig mer. Cowspiracy, Eating you Alive, What the Health, Forks over Knives, Food matters med flera. Nu har även The Game Changers kommit ut och den kan du se på Netflix!

Ca 3+ år som vego – Hur äter jag nu?

Sen sommaren 2019 har jag tagit tag i min kost rejält och nu äter jag till 80% minst WFPB dagligen och självklart veganskt. Målet är just nu att välja veganskt i första hand och vegetariskt om jag absolut måste. Processad mat såsom vegofärs, korv och annat äter jag ungefär en till två måltider i veckan och jag har nästan slutat äta godis, chips, kakor och annat onyttigt. Det äter jag kanske en gång i månaden sen i början på juni 2019 och absolut inte i de mängder jag åt innan jag ändrade om min kost den här sommaren. Det jag inte slutat med är min älskade Pepsi Max, men efter flytten tillbaka till Arlöv, då jag numera är singel så lär jag göra ett nytt försök till att minska ner på även det och dricka mer vatten istället. Jag har sedan våren 2019 minskat på läskdrickandet med närmare hälften, så bara det är en stor milstolpe. Målet med läskdrickandet är att kanske dricka 1-2 flaskor i veckan istället för nån flaska om dagen som det är just nu. En flaska är samma som 1,5 liter, inget annat. Resultatet av mitt nya sätt att äta innebär att jag har sen i augusti månad gått ner ungefär 6 kilo (på ca 3 månader) och minskat ungefär 12 cm i midjemått. När målet är nått med min förbättrade hälsa så hoppas jag att jag förlorat ungefär 30 cm runt magen, från ca 97 cm till 65-70 cm och att jag återigen väger ungefär 55 kg, men jag bryr mig inte om kilon egentligen. Det handlar om att jag ska må bra och trivas med min kropp vilket jag aldrig gjorde när jag vägde som mest. Efter flytten är gjord till Arlöv så planerar jag att äta närmare 100% veganskt och WFPB med hjälp av massa meal-prepping och lunchlådor. Jag hoppas jag lyckas med det. Jag har ätit på det här sättet för att lära mig själv hitta ett hållbart sätt att äta mig mätt, få i mig allt jag behöver men jag måste erkänna att jag håller lite koll på kalorierna ändå. Trots vad jag skrivit innan så verkar det som om att jag måste hålla ett underskott för annars händer ingenting med vikten. Dock kanske det blir annorlunda efter flytten då jag är för närvarande väldigt inkonsekvent med mängden fibrer jag äter. Målet är att äta typ 60-75 gram per dag, men jag ska vara glad om jag kommer in över 50 en bra dag. Många dagar är det långt under rekommenderad gräns, vilket kan göra att vikten och viktnedgången påverkas, men såsom jag planerar att äta när jag bor själv igen så lär det bli per automatik att jag får i mig minst 60 gram fibrer per dag dagligen och då tror jag det kommer bli en skillnad som syns, både för IBS problemen jag har men också för min allmänna hälsa.