Katten Maja

Jag har en katt som heter Maja. Hon hade tidigare sin egen blogg, men då det var för få läsare och den uppdaterades alldeles för sällan, så tog jag bort den. Istället så lär jag väl uppdatera lite mer om henne här på min personliga blogg. Däremot har hon en egen spellista på YouTube och sitt eget konto på Instagram.

Närbild på Maja när hon ligger och sover

Maja är i alla fall över 10 år gammal nu och hon är det enda husdjur som jag har haft så länge. Jag skaffade henne tillsammans med ett ex och då hade vi två katter, Maja och hennes bror Nisse.

Nisse och Maja som små kattungar, ligger och sover i en kontorsstol

 

Tyvärr avled Nisse tidigt (tror han blev ungefär 4 år) i en vanlig sjukdom hos katter och han är mycket saknad. Nisse levde dock sina sista år hos mitt ex, då efter jag och Henrik flyttade till Karlskrona 2009 så klarade han inte flytten och började kissa och skita där han tyckte att det passade. Även Maja tryckte han ner rätt rejält och efter att vi delade på dem så mådde bägge katterna mycket bättre.

Närbild på Maja när hon ligger i mitt knä vid datorn

Maja är mycket social med mig och Henrik och vissa utvalda främlingar. Hantverkare och pizzabud är något av det värsta som finns! För att inte tala om dammsugaren! Nej, Maja är en riktig ”scaredy cat” och tycker generellt inte om när det kommer hundar eller när det plingar på dörren. Det går allt bättre dock, för jag och Henrik tränar henne ofta på att bli mindre rädd och det går sakta framåt.

Maja ligger i mitt knä vid datorn

Hon har många smeknamn. Oftast är det ”Bebis” eller ”lillefis” som gäller. Ibland kallas hon också för ”Knäppekatt”, ”Katten”, ”Puttytat” eller ”Tiny Farts/ Little Fart”. Hon är otroligt pratglad. Det är när hon är tyst man ska vara orolig. Hon berättar om precis allt, särskilt spännande är det att tala om när hon ska bajsa. Det finns inget bättre än det, tydligen. Annars gnäller hon ofta efter mat, vatten, när hon vill gosa, se på tv/sitta i soffan eller när hon vill ha godis eller gå ut på balkongen och extra gnällig blir hon om någon rutin ändras.

Maja ligger på fotpallen i vardagsrummet. Där brukar hon nästan aldrig ligga och sova.

Maja lider också av mardrömmar. Det innebär att hon kan vakna helt plötsligt och bara skrika, och då måste vi komma och trösta henne. Det beteendet började sommaren då jag och Henrik hade flyttat till Växjö och skulle lämna henne på kattpensionat i en vecka. Det förstörde hennes svaga psyke oerhört mycket. Hon trodde väl att vi aldrig skulle komma tillbaka efter att vi hade lämnat henne där. Det var dock inget fel på kattpensionatet, men för Maja var det asjobbigt. Hon skrek hela vägen hem och i flera timmar efteråt och sen dess får hon alltså mardrömmar.

Maja ligger i soffan

I det stora hela är hon en helmysig katt som är pratglad, kelig och social med sina utvalda personer. Det bästa hon vet är att sitta i mitt knä när jag sitter i soffan och ser på tv. Ibland sitter hon också i mitt knä när jag sitter vid datorn och på nätterna sover hon oftast på min sida av sängen och ibland gärna en stund under täcket.

Maja sitter i mitt knä vid datorn

Ja, det var väl det jag hade att säga om Maja. Visst är hon söt?