Hur jag fixade mitt sömnproblem. Nästan i alla fall.

Ett stort tema jag hade, särskilt under våren och lite av sommaren var om mina sömnproblem jag utvecklade efter att jag fick hem Majken, min ragdoll. Nu, ett år senare sen problemen började så är allt lugnt igen och nu ska jag meddela hur jag löste det.

Lösningen är kort och gott Ashwagandha.

Så, det var allt. Ni kan gå hem nu. Eller inte?

Jag vet fortfarande inte vad som orsakade mina sömnproblem. Det kan vara en blandning av allt. Jag menar, jag hade precis flyttat ut till en egen lägenhet, som inte var min drömbostad. Den var liten, jag kunde inte stänga in mig någonstans. Jag hade en kattunge som vägrade sova på nätterna och som bara gjorde hyss typ hela tiden och drev mig till vansinne. Dessutom var jag nybliven singel också och sova ensam var inget jag var van vid. Däremot är min säng helt underbar! Älskar den, verkligen! Nordli 120×200 cm, dock utan gavel, men den ska jag köpa när jag flyttar vidare sen.

Jag fick ju sömntabletter till sist och de hjälpte, men jag kände ändå att jag var rätt så beroende av dem, fast de inte är beroendeframkallande. För att förtydliga – jag kände mig rädd om jag inte tog dem, så de var inte beroendeframkallande, men jag upplevde att jag kommer aldrig somna om jag inte tar dem. Förstår ni då? Det kändes heller inte så kul att tvinga äta sömntabletter för att kunna sova så det dröjde rätt lång tid innan jag ens började kontakta läkare för att få dem. Jag gick i alla fall på dem i flera månader och till sist började jag vänja mig av vid dem. När jag hade gjort det så återkom problemen ett kort tag och mellan varven när jag inte tog sömntabletterna testade jag allt möjligt och ibland funkade det jättebra och ibland inte alls.

Det jag provade var att dricka kamomillte på kvällen innan jag skulle sova. Det funkade ofta bra, men efter ett tag slutade det fungera tyckte jag. Det teet smakar inte så gott heller så det var inte någon direkt favorit för mig heller. Ibland testade jag att blanda kamomillte med andra saker såsom magnesium. Det funkade bra. I typ tre dagar. Sen slutade effekten rätt snabbt efter det.

Sen köpte jag Ashwagandha, KSM 66 på en hälsobutik. Tyvärr var ju inte den vegansk, men just då var jag ju vegetarian så skit samma, men ändå tråkigt att den tvunget skulle innehålla mjölk. I början när jag tog den så blandade jag den med magnesium och kamomillte och lika där så var effekten skitbra – i typ tre dagar. Sen slutade det funka helt.

Jag gav upp till sist att blanda och vid behov tog jag sömntabletterna jag fått utskrivna av läkaren. De tog jag mest när jag hade lektioner eller skola dagen efter.

Allt eftersom så började det bli lite bättre. Majken blev mer vuxen och började sova lite bättre på nätterna och sömnproblemen var lite mer under kontroll. Jag har som sagt aldrig haft bra sömn. Det har alltid tagit tid att somna och jag brukar vakna ofta, drömma mycket och sova oroligt är liksom standard så att vakna utvilad händer typ aldrig. Så det var ju det jag ville återgå till.

Sen, efter tips från min syster som är ayurvedisk hälsorådgivare så tyckte hon jag skulle ta Ashwagandha och jag meddelade henne att dem inte fungerade. Men sen så läste jag runt lite på nätet och till sist testade jag att ta enbart Ashwagandha och inget mer än det.

Och sen dess har jag sovit bra på nätterna.

Det är väldigt mirakulöst. Jag vet inte om jag sover bättre numera, men generellt så somnar jag snabbare, djupare och somnar om snabbare om jag vaknar på nätterna. Visst, självklart har jag perioder där det är ”som vanligt”. Alltså att det tar evigheter att somna, att jag sover oroligt, drömmer massa dumheter och inte vaknar upp utvilad etc. Just nu är jag i en sån period, där jag drömmer otroliga äventyr på nätterna så det känns som man sprungit marathon i flera timmar. Men generellt så är det en markant förbättring av min sömn och det är tack vare Ashwagandha!

Apropå drömmar, så har jag haft rätt många intressanta såna på sistone. Nästan varje natt drömmer jag att jag är ihop med någon. Dock är det alltid någon ny i stort sett, men jag är ihop med någon och är väldigt kär. I stort sett alla personer är människor jag aldrig mött heller, medan några är personer jag känner till. Vissa har jag så klart känslor för också. J har dykt upp ett par gånger med 😍. Man känner sig lite ledsen ibland när man vaknar och inser att allt var en dröm, för det har liksom varit såna perfekta scenarion ibland som man vill ska vara på riktigt. Så har det varit i månader nu. Jag tror det innebär att jag är rätt så redo att gå vidare nu, men pandemin gör det svårt.

Och på nått konstigt vänster vill jag nästan stanna singel så länge jag bor med exet också. Det hade bara känts konstigt att bli ihop med någon annan så länge jag bor med honom. Och sen tror jag risken är så otroligt låg att jag kommer hitta nån ny lokal nisse med, så jag förväntar mig inte något. Jag tänker blogga om detta, så håll utkik. Nu går vi vidare med sömn-snacket.

Det finns andra fördelar med Ashwagandha än att fixa sömnen

Jag har tagit enbart Ashwagandha nu i typ ett halvår kanske. Jag minns inte riktigt när jag började, men det var typ i slutet av sommaren eller början av hösten 2020. Jag tänker inte sluta på många långa år med det här, då det är helt naturligt och bara har fördelar.

Ashwagandha hjälper mig på andra sätt också. Eftersom jag arbetar på att fixa många dåliga vanor jag haft hela livet, samt att reducera mina problem med ilska och frustration så hjälper dem även där. Sen jag började ta dem, så visst fan blir jag arg och frustrerad ibland över inget alls – precis som vanligt, men det har blivit färre gånger. Jag är väldigt lugn överlag just nu och försöker på alla sätt och vis bättra mig. Ibland går det bra och ibland går det inte alls.

Komiskt nog så går det oftast åt skogen när jag sitter och försöker lösa skitsvåra matematiska problem i den här online-kursen jag signade upp mig på över jullovet. Det är en kurs där jag håller på att lära mig datastrukturer och algoritmer. Men den är svår. Superjävla skitsvår för min tröga hjärna som inte fattar all matematik. Men det är väl just därför jag behöver kursen. Öva på att inte bli arg. Debugga, googla och bryta ner alla problem till mindre problem och få upp ett arbetssätt som är bättre än det jag gjort hittills. Det är planen med kursen och jag måste genomföra den! Jag måste bli bättre på programmering. Lära mig förstå kod. Veta mitt problem och lösa problemet på ett bra sätt istället för att gissa eller testa mig fram till en lösning.

Den här ”medicinen” hjälper mig att hålla mig lugn och inte brusa upp mig så mycket, men det kan också bero på andra saker. Men dem hjälper. Även om det skulle vara placebo så skiter jag i det. Det är dessutom vetenskapligt bevisas att Ashwagandha hjälper mot jättemycket saker, så det är inte placebo.

Sen har jag också köpt ett annat märke av det som är veganskt och mycket starkare med så jag inte behöver ta så många tabletter. Med KSM 66 tog jag till sist 3-4 tabletter per dag. Nu räcker det med 2.

Ashwagandha premium, starkaste på marknaden och vegansk.

Jag känner mig som en pillerknarkare – fast jag inte är det.

Såsom jag tar min Ashwagandha så tar jag två tabletter på kvällen när jag ska gå och sova. Om jag tar dem med för mycket vätska så märker jag direkt att effekten blir lägre, likaså om jag väntar för länge efteråt med att gå till sängs och faktiskt sova. Ibland sitter jag uppe och kollar på TV, betar av alla YouTube klipp jag behöver se eller ligger och håller på med mobilen i en alldeles för lång stund innan jag somnar och det är inte heller bra. Bäst effekt är om jag släcker lampan max 30 minuter efter jag tagit dem och då inte har för mycket vätska i magen.

Orsaken till varför jag tar två på kvällen istället för 1 på kvällen och 1 på morgonen är för att jag för närvarande äter så många piller för diverse saker att jag orkar inte stoppa i mig för mycket per dag. Sen tar jag dem främst för sömnen. Tids nog ska jag börja testa att ta en på kvällen och en på morgonen.

Dock är alla grejer naturliga, förutom min omeprazol jag behöver för min refluxsjukdom. Jag tar två multivitaminer på morgonen till frukosten. Sen typ en månad tillbaka har jag även tagit två tabletter som ska återställa magens balans. De hjälper sådär än så länge. Jag har inte märkt någon förbättring alls, så jag ska inte köpa fler. Jag tror iofs att orsaken till varför magpillrena inte hjälper är för att min kost överlag – även vegansk sådan – är helt enkelt för dålig, så då hjälper inte några tabletter. Det enda som jag märker skillnad på är när jag äter mer fibrer. Då mår magen bra, så det är ju det jag ska försöka göra i den mån och takt jag kan och orkar med.

Det gamla märket som jag köpte innan, Holistic psylliumfröskal. Funkar jättebra, men är svårt att dricka och dyrare än Bulk Powders.

Sen för ett tag sen så köpte jag även psylliiumfröskal som är ett pulver istället för malda frön som jag tagit innan. Det gör det mycket lättare att dricka, men effekten är märkbart sämre, men å andra sidan glömmer jag att ta det varje dag också. Det är lite pest eller kolera där. Antingen äta malda frön och märka rejäl effekt i flera dagar men ha jättesvårt att svälja det för det är jättejobbigt att få i sig. Eller äta pulver, men att effekten är märkbart sämre men å andra sidan är det som om att dricka vatten.

En vit påse från Bulk Powders med psylliumfröskal malda ner till pulver inuti, men det kan man inte se.

Jag vet inte om det är för att jag brukar ta för mycket av pulvret. Rekommenderad mängd är typ en halv skopa, vilket är 2 gram. Jag brukar ta minst 4, men oftast 10 gram, för att få i mig ca 7 gram fibrer. Oavsett mängd så märker jag knappt någon skillnad, så det är trist. Jag kanske bara får försöka igen? Jag köpte nyligen en större förpackning med på 500 gram, för jag var ändå rätt nöjd i början av det eftesom det var så mycket lättare att dricka det, men effekten är ju verkligen sådär.

Dock tror jag det kan bero på – igen – att min kost överlag på sistone har varit jättedålig. Alldeles för mycket onyttig. Alldeles för lite fibrer, grönsaker, frukt och bär och i stort sett bara processat är det enda jag får i mig. Det är inte bra, men sakta och säkert så tänker jag förbättra mina matvanor. Senaste veckan har det gått mycket bättre, men det är inte bra ännu. Lösningen på det har varit simpel. I så många fall som möjligt har jag försökt lägga halva tallriken full med grönsaker. Lite tallriksmodell eller nått 😂. Magen är totalt ur kontroll p.g.a det. Den är ju så ovan med lite mer fibrer från grönsaker, men det hjälper överlag, särskilt om jag äter en rätt som har bönor i sig. Då mår magen mycket bra. Sen kommer det gå upp och ner med det – det vet jag, för så har det alltid varit men det får så lov att göra det och ta sin lilla tid innan jag har full kontroll över mina matvanor. Nu är ju som sagt prio ett bara att äta veganskt, sen får det bli bättre vanor inom det spektrat också.

Lämna gärna en kommentar. Det blir så mycket roligare att blogga då 😊

%d bloggare gillar detta: