Lite mer om ytor och dess betydelse för mig i framtiden

Man vet ju aldrig var jag kommer hamna när jag väl är i situationen att jag kan köpa mig en bostad av BoKlok, men jag närmar mig förhoppningsvis nu. Jag har anmält intresse till tre projekt, lite som en backup men också för att jag är rätt nyfiken på de kommande priserna. I ett av ställena borde priserna vara rätt så låga, men det är också lite på landet, så vi får se om det är något av intresse. Jag är ju fortfarande främst på jakt efter en trea, men på sistone har jag börjat tänka mer på det här med ytor. Jag håller fast vid tanken att jag vill bo så stort jag har råd med. Radhus är ju fortfarande en riktigt trevlig dröm, men det hänger på var det kan finnas såna till rimliga priser.

Rimliga priser för ett radhus, vad är det?

Ja, det är frågan. Jag vet faktiskt inte. Det är ju lite svårt att prata om också när man inte direkt vill nämna raka siffror. Men låt oss säga så här då. Vi tänker månadskostnad istället. För en lägenhet så hade jag helst velat ha en maxkostnad för amortering, ränta och avgift för maximalt 6.500 kr eller så. Lite av detta kan också inkludera priser för el och vatten, men jaja. För en fyra så förstår jag att det inte hade varit möjligt att ha en så låg kostnad, men för en trea i alla fall så är det fullt rimligt. För ett radhus så är en summa mellan 8.500 – 10.000 kr ok, skulle jag tro med driftskostnaden då inräknad. Där är det också ju mindre, desto bättre, men å andra sidan är ju ett radhus mycket, mycket större med så mycket mer så då är det värt att betala lite mer för det per månad. Kan jag få en sådan månadskostnad, ja då gissar jag att priset är rimligt för mig. Minst 30% kontantinsats krävs för att jag ska få det så här, om jag inte råkar köpa nått riktigt billigt förstås, men mitt mål är fortfarande att självklart gå in med 30% oavsett bostad och pris, gärna mer. För det är bättre i slutändan att ha en lägre månadskostnad än högre. Läs mer om det i det här inlägget. Observera att dessa priser är räknade före ränteavdrag och inte efter!

Planlösning och eventuella hinder

Men jag har också då börjat tänka på om en fyra hade varit snäppet bättre. Planlösningarna för en fyra är ungefär som treorna, bara ett extra rum och en till klädkammare. Det enda som ”hindrar” mig från att aktivt välja en fyra i det här fallet är att de bara har en toalett. Visst, jag lär förmodligen bo i bostaden själv och sällan ha besök. Dock om man utgår ifrån att jag aldrig kommer bli kvitt min fibromyalgi och IBS, då är jag rätt så beroende av två toaletter när jag är med andra personer. När jag bodde i ettan utanför Malmö under 2020 så var det ibland ett problem att jag bara hade en toalett eftersom jag sällan var ensam i den lägenheten. Dock så tror jag inte att jag kommer spendera majoriteten av min tid i en eventuell trea med besök hela tiden, utan jag tror nog jag kommer vara där själv mest. Det beror ju så klart på om jag är ihop med någon och hur ofta jag får besök från grannar, kompisar, kollegor och familjemedlemmar. Jag vet ju heller inte var jag kommer hamna. Antingen blir det någonstans i Södra Sverige, eller så blir det någonstans närmare familjen. Vi är ju så utspridda nu… Och när man tänker efter så har ju treorna också bara en toalett, så vad är problemet?

Ja, det vet jag faktiskt inte. Det är väl lite så här: Att en trea har bara en toalett är mer norm och standard. Däremot så brukar fyror, särskilt nyare såna i de flesta fall ha två toaletter. Därför tycker jag det är lite trist att den här fyran från BoKlok inte har det. Jag hade hellre skippat den extra klädkammaren och satt in en gäst-toalett där istället, och det är väl lite därför jag tänker att det antingen blir en trea eller ett radhus. Men vi får se. Fyrorna har sina fördelar också!

En annan positiv sak med en fyra är att då hade jag kunnat ha ett dedikerat kattrum till Majken och eventuella fler katter till eller efter henne. Majken är ju så van vid att ha det så, så det hade ju inte skadat.

4 rum och kök från BoKlok. Sovrummens storlek är på 11.5, 9.1 och 7.6 kvm.

BoKlok har också på sistone ändrat om lite i deras lägenheter. Bland annat så har det tomma utrymmet bredvid kyl och frys ersatts med en bänk och har man större än en trea så är alla garderoberna borta från det största sovrummet. Det är positivt tycker jag, för då finns ännu mera utrymme i sovrummet. I en trea så har garderoberna flyttats till ”kontoret” som är på ca 11 kvm. I fyrorna så är det två garderober i det minsta rummet på 7.6 kvm och två andra garderober i det näst största sovrummet på 9.1 kvm.

Ovan kan ni se en bild på hur det ser ut i en fyra. Tanken är dock att om jag har ett kattrum så ska det vara i det minsta rummet, för Majken behöver inte så mycket yta att hoppa och leka på. Där inne hade jag gjort ungefär som det är nu, med klätterställning, låda och leksaker. Hennes mat och vattenskål hade varit därinne med och jag hade förmodligen fixat lite mer klättermöbler längs med väggen. Där hade hon förmodligen fått sova om nätterna ifall jag hade flyttat in i en fyra eller större i framtiden. Då hade man kanske garanterat fått sova om nätterna med? Blir det däremot en trea, ja då velar jag lite om jag ska fortsätta enligt samma princip, vilket innebär att låta henne vara instängd på rummet med mig. Det funkar att ha det så nu, men vissa nätter hade jag verkligen velat sova utan att hon ska härja och väcka mig bara för att hon är uttråkad på nätterna. Det går ju bättre med sömnen för henne, absolut men ibland kommer det bakslag. Sen är det också jättejobbigt att ha lådan inne i sovrummet, då det väsnas en hel del när hon går på den plus att all sand hamnar ju överallt, och gärna i sängen med, så den kommer jag inte kunna ha i sovrummet sen om jag hamnar i en trea. Den lär få stå i badrummet då, eller kanske nån annanstans men hon måste ju ändå ha tillgång till den när hon behöver, så jag vet inte alls hur det är bäst att möblera till Majken sen när det här blir av – om det nu blir av. Ett jobb och fast anställning måste som vanligt komma först!

Hel kyl och frys är ju ett måste – oavsett bostad!

Andra positiva saker med en fyra är att man får en hel kyl och frys med. Eller i alla fall två halvor. Jag hoppas dock på att man kan säga till att man vill ha en hel kyl och hel frys, men jaja. På rundvandringsbilderna i 360 grader man kan göra så är det just nu hel kyl och frys som gäller i fyrorna. Inget är ju bestämt än heller vad det blir för något. det bara hade varit så trevligt med så mycket yta som möjligt i framtiden så man känner att man får plats med allt som behövs. Inte för att jag har särskilt mycket prylar men jag lär ju köpa mer grejer allteftersom och då vill jag inte uppleva min bostad som trång.

Sen hänger det ju absolut mest på priser och område…

Blir det en fyra så är det för att priset för den inte är för högt och för att jag anser mig ha råd med det. En trea som sagt lär väl vara det jag utgår ifrån, men som sagt. Det hänger alltid på pris, egentligen! Jag vet inte vad som är för dyrt för en fyra heller. Jag får räkna på det lite mer, men det hade varit trevligt tycker jag att bo så stort som möjligt. Jag nämnde ju lite innan med, så det är ju en sak att gå på. Mest i så fall hoppas man väl ändå på en trea eller då radhus, men en fyra är absolut en möjlighet. Inte för att jag behöver många rum, men jag älskar yta och såsom jag planerar nu så är det ju tänkt att bli min absolut sista bostad innan eventuellt ålderdomshem om typ 40-50 år. Så då skadar det ju inte att få perfektion, eller hur?

Men ge mig ett jobb nu! Tack. Så jag slipper spekulera och kan börja planera – på riktigt.

Lämna gärna en kommentar. Det blir så mycket roligare att blogga då 😊

%d bloggare gillar detta: