Jag har börjat tänka på radhus igen…

Men jag har ingen aning om varför. Det kan iofs bero på att jag mer eller mindre bestämt mig för att stanna som inneboende i typ ett extra år. Detta för att öka chanserna att bo billigt och ha mer tid på mig att spara undan till kontantinsatsen. Ju mer jag har i kontantinsats, desto billigare kan jag bo i ett radhus och därför är det av intresse. Och blir det inte radhus kanske man kan gå in med 40-50% istället på en lägenhet?

Jag har ju nämnt det innan att jag hade mycket gärna kunna tänka mig att bo ensam och bo stort. Faktum är att jag vill egentligen bo så stort jag kan som jag har råd med i framtiden. När man räknar i budgeten så krävs det inte så mycket för att det ska funka. Med rätt lön och minst 30% kontantinsats så löser det sig. Vilket jag nämnt tusen gånger tidigare. Men det gäller för alla boenden också som kan köpas i framtiden. Jag behöver inte ha 30% kontantinsats. Jag vill ha det. Minst! Det är bättre rent ekonomiskt om det är möjligt. Absolut bästa hade varit om man blir amorteringsfri snarast möjligt, eller kanske direkt om man skulle ha vunnit lite pengar eller nått. Bo billigt är mitt mål – och nybyggt!

Visst, en trea är absolut nummer ett som alternativ om jag bor själv i framtiden. Som jag också tjatat om tusen gånger innan. Det är nog mest rimligt men det hindrar inte mig från att drömma lite till. Det finns många fördelar med ett boklok radhus. Framförallt en mycket större tomt, vilket jag hade velat ha till framtida vovven. Sen ingår mycket av det jag ändå planerar att köpa. Det jag syftar på är hel kyl och frys samt torktumlare. Sen får man ofta parkeringsplats utanför dörren, vilket hade varit väldigt bra att ha. Om inte till mig själv, så till gäster som har bil. Sen får man ett förråd på tomten som kan vara bra att ha också. Inte för att jag tror jag kommer fylla det med barnvagnar och julgranskulor, men ändå. Kanske bygger ett hundhus? Ingen aning…

Lite möbleringssnack?

Bild på den svarta, större varianten av min säng, NORDLI 160×200 cm med gavel. Huvudgaveln är så snygg, med stora möjligheter till förvaring etc.

Angående möbleringen i det eventuella radhuset, och om jag hade bott i det själv så har jag tänkt om lite. Det stora ligger kvar, såsom jag nämnt i ett tidigare inlägg om mina tankar om radhus. Alltså, jag tar stora sovrummet på övervåningen, med en lite större säng, förmodligen 160 säng så man ändå har lite mer space över i rummet. Det blir samma säng som jag har nu, fast större. Jag älskar den där sängen! Minsta rummet lär blir ett kattrum till Majken. Orsaken till det är för att även om hon och jag delar rum så är alla hennes grejer där inne så när vi inte är hemma har hon sin egen lekplats att vara på, vilket ökar tankarna kring att ha ett kattrum. Även om hon blir ensam katt eller inte i framtiden hade det varit något jag hade velat ha. Näst största rummet blir fortfarande kontor, under förutsättning att det finns en vägg där från början, annars kanske kontoret blir på nedervåningen istället, men vi får se. Det sista rummet på övervåningen blir gästrum.

På nedervåningen gäller detsamma förutom att det inte blir någon hundavdelning där. Nej, det får lösas på nått annat sätt. Istället blir det förmodligen tv rum på ena sidan och sen min läshörna med mina två poängfåtöljer från Ikea. Eller kanske ett middagsbord, men jag tror det förmodligen är en dålig idé för jag räknar inte med att få gäster så ofta.

Det är skoj att drömma, men vi får se vad det blir. Som sagt, jag är realistisk kring allt det här, men får man drömma så får man. Det finns många lösningar och många möjligheter. Alla har sina fördelar och nackdelar. Största nackdelen med radhus är om jag räknat totalt fel i budgeten och man knappt har något alls över när allt är betalt. Med det syftar jag på att jag inte kan spara typ 30-50% av min lön som jag planerat. Det är superviktigt! Driftkostnaden för 4 personer enligt BoKlok är ofta runt 1800 kr. Där ingår el, vatten, värme primärt. Dock om man räknar med att jag kommer bo själv så blir det ju kanske en tredjedel eller så av den kostnaden beroende på vad som ingår i avgiften till föreningen. Jag är rätt snål när det gäller energianvändandet. Det mesta som går åt är nån teknik. TV som står på stand by eller en dator igång, men i övrigt så är det låg energi som pågår här.

Men radhus när man är så lat som mig är väl ändå en korkad idé?

Många påpekar en del ”hur jobbigt det är att bo i hus”. Det är så mycket att göra hela tiden. Mycket renovering. Allt ska fixas. Gräsmattan ska klippas, på vintern ska man skotta snö etc. Ja, men det är PRECIS därför jag väljer ett nybyggt radhus i så fall. Jag anlitar väl nån grannpojke som vill tjäna några hundralappar för att klippa min gräsmatta, eller någon i föreningen som kan skotta tomten på vintern. Eller så köper jag en robotgräsklippare, så slipper jag det problemet. Och så bor man i Skåne om man har tur där risken för en snörik vinter är en på kanske 10 eller 15, liksom. Det behöver inte vara sjuttioelva tusen saker att göra bara för att man bor i radhus. Särskilt inte när det är då nybyggt – vilket är den stora lockande faktorn. Nybyggt, stort och inga bekymmer. Jag kan fortfarande spendera min lediga tid med att sitta vid teven hela dagarna utan att det gör något. Smart, va?

Jag är med i en grupp på facebook gällande boklok radhus. Jag har frågat runt lite där om kostnader och de som svarat har ofta barn och diskar samt tvättar dagligen. Det gör ju inte jag så jag skulle gissa att min driftkostnad skulle ligga på max 900 kr. Det är förmodligen väldigt högt räknat. Det dyraste där lär ju vara elnätsavgiften om nu den inte ingår nånstans på nått vis. Köper man en bostad av BoKlok så får man ju solceller på taket så jag vet inte hur det påverkar elpriset.

Sen behöver jag ju betala av mitt maxade CSN a la ~1600 SEK i månaden. Det planerar jag primärt betala av en gång per år istället för månadsvis. På nått vis gör det att min budget känns bättre. Sen när jag sparat ihop tillräckligt så jag kan betala av hela CSN utan att det blir jobbigt så tänker jag göra det. Om jag inte jobbar hemifrån primärt utan kanske måste pendla 1-2 timmar per dag så kostar ju busskort typ 1200 i månaden. Lägg också till en Grand Danois på typ 2500 kr i månaden så förstår ni kanske varför det kan bli dyrt att bo i radhus om jag tjänar för lite och har för låg kontantinsats. Och det gäller ju så klart om jag hamnar i en större lägenhet än en tvåa. De pengarna hade jag velat spara istället och se dem växa snabbt så jag kan bli amorteringsfri snarast möjligt och helt skuldfri. Med skuld syftar jag på bra lån såsom CSN och bolån. Bara så ni vet, alltså. Några andra lån är otänkbara.

Om jag ska fortsätta tjata om BoKlok i övrigt och varför det förmodligen lär bli så att jag stannar som inneboende i ett extra år, så kan jag säga så här: Två av de mest intressanta projekten jag hade velat köpa har en säljstart som påbörjar lite senare. Vilket ökar chanserna för mig att köpa då jag inte blivit anställd nånstans ännu. De projekten har framförallt inflyttning under 2023 någon gång. I ett av projekten, så verkar det som att det inte finns några treor, men det kan vara fel. Det verkar ändras konstant, men om inga treor finns utan det bara kommer vara tvåor och fyror, så satsar jag hellre på en fyra i så fall. Under förutsättning att priserna inte är löjligt höga. Maxpris jag kan tänka mig betala för en fyra är runt 1.8. Absolut inte mer och helst några hundratusen mindre. Men jag gissar att priserna kommer vara någorlunda höga i det projektet. Är de för höga så lär jag vänta till det andra projektet som har säljstart under 2022. Det första startar i höst (2021, alltså).

I det andra projektet blir det primärt en trea, och där gissar jag att priserna kommer ligga som de varit i föregående etapp för lägenheterna. Men vi får se. Läget och bättre pris är viktigare än stad. Alltså, närhet till affärer så man inte är beroende av bil. Tågstation på orten, och bussar samt restauranger nära är viktigt. Hade det mot förmodan ändå blivit på landet är det viktigt att de här sakerna ändå finns på bra avstånd. Alltså ingen lantbrevbärare. Jag vill kunna handla mat online från typ ICA och Coop. Beställa hem pizza från foodora etc. Och ha närhet till grönområden så man kan ta långpromenader med framtida vovven när jag väl bor där jag bor.

Men jag skulle ju tjata om radhus?

Ja just det. Om man är rimlig, smart och ”snål” så borde jag ju satsa på en hög kontantinsats till en lägenhet. Dock är det så att jag på sistone har börjat tänk tankarna om att lämna Skåne. För närvarande finns inga radhus projekt i Skåne som passar min plånbok eftersom jag inte kan köpa något förrän efter 6 månader efter min första fasta anställning. Detta då jag inte vet när jag får min första fasta anställning som utvecklare. Det måste ju komma först! Och det vet jag. Allt det här är under förutsättning för en fast inkomst. Men drömma är ok. Det finns radhus projekt över hela Sverige som har inflyttning 2022 men det beror på priser, om jag har jobb och vad jag då väljer att satsa på. För att inte tala om efterfrågan. Ibland finns det ju lediga radhus efter att alla hus är inflyttningsklara och ibland går alla åt på ett par veckor. Det är svårt att veta hur populärt ett område av radhus är. Mest troligt ändå är att jag stannar i Skåne och köper mig en lägenhet till så rimligt pris som möjligt.

Tankarna om att lämna Skåne då?

Jo, pga pandemin så känner jag mig låst. Jag får inte träffa min familj som bor alldeles för långt borta och vem vet ifall det här aldrig slutar eller om pandemier och hålla avstånd i övrigt är nya normen. Om så är fallet måste jag hamna i ett läge där jag kan träffa min familj mer utan krångel och bekymmer. Det innebär att flytta närmare dem. Frågan är bara hur nära? De bor i Stockholmsområdet. Är norra Skåne tillräckligt nära? Göteborg? Småland? Linköping eller kanske Uppsala? Jag vet ärligt talat inte. Men jag behöver inte bestämma mig nu.

När jag har fast jobb, vet var jag kommer jobba och hur samt vilka möjligheter jag har angående bostad så får jag ta det beslutet när jag kommer dit. Svårare än så är det inte. Men jag är öppen för att inte bo i Skåne längre, även om jag inte vill flytta härifrån. Det finns fördelar och nackdelar med att bo kvar här. Fördelarna är väl mest att jag trivs bäst här. Det känns som hemma och det är generellt varmare här. Det var en av anledningarna till varför jag flyttade hit. Och jag vill ju satsa primärt på mig själv och mitt mående i det här. Jag är osäker på om jag kommer kunna trivas i Stockholm igen eller bara norr om Skåne. Vi får se men jag väntar nyfiket och ivrigt på allt.

Lämna gärna en kommentar. Det blir så mycket roligare att blogga då 😊

%d bloggare gillar detta: