Kategorier
Livsstil och hälsa

Jag provade en Seitan vegansteak igår…

Ett lite längre inlägg där jag pratar hälsa, vegansk mat och annat av intresse för mig och min usla hälsa som jag vill förbättra genom kostförändringar.

Och det var ingen höjdare. Men! Som vanligt så beror det på andra grejer, så jag är inte helt avfärdad ännu. Jag vill hitta ett bra kött-substitut så man kan börja äta mer hälsosamt utan att sakna kött allt för mycket.

Bild på Veggyness Vegan Seitan Steak

Jag köpte detta på Good Shop i Växjö, som tidigare hette Astrid och Aporna. Orsaken till det var för att jag först tänkte handla ifrån Seitanfoods, men eftersom det krävs minst 600 kr så var det lite maffigt och i samma veva fick jag reda på att Good Shop har börjat bli återförsäljare till deras produkter, så då gick jag dit i fredags och småhandlade lite grejer. Det blev dyrt, men ändå någorlunda rimligt. Jag köpte ost, seitan steak (bilden ovan) vegetarisk kaviar, och massa produkter från Fry’s. Ca 350 kr blev det.

Igår till middag åt vi seitan steken tillsammans med sötpotatis och sås. Jag gjorde en hemgjord sås på creme fraiche och kryddor och Henrik åt Bearnaise från Lomanders. Sötpotatisen var god, det är en stor hit här hemma och vi har börjat äta det mer än vanlig potatis, faktiskt. Såsen var också god, men steken – nja, den var inte så god. Vi gjorde fel (som vanligt) när vi tillagade den och stekte dem alldeles för länge. Kryddorna på utsidan blev brända och det gick knappt att skära dem eller tugga. Smaken inuti var ok. Det smakade ungefär som sojaprodukter, men inte lika illa.

Oavsett det här lilla misstaget så ska vi prova igen. Jag har smakat på seitan produkter tidigare och det har varit gott. När jag var på veganskt julbord i vintras så åt jag revbensspjäll som var gjorda på Seitan. Det smakade bra. Jag gillade dock inte såsen utanpå, men själva revbensspjällen var goda och hade ingen äcklig eftersmak, så jag vet att det ska gå att få Seitan att smaka bra. Det jag är mest nyfiken på om man kan tillaga Seitan så det kan få olika konsistenser. Jag älskar nämligen fläskkarré. Det hade varit fantastiskt om jag hade kunnat tillaga seitan som har samma konsistens (och kanske smak, om man hittar rätt kryddor).

Någon gång vill jag köpa hem vetegluten och testa att göra det själv, men först är det bäst att smaka på det som finns så man vet vad man kan få ut av det. Jag tror att en bidragande orsak till varför steken vi åt igår smakade sådär berodde på att all kryddning var utanpå istället för lite inuti. Det såg i alla fall ut så. Steken var också väldigt starkt kryddad och jag gillar inte stark mat.

Jag har i alla fall bestämt mig att jag måste göra vad jag kan för att enklare få i mig mer grönsaker, frukt och andra hälsosammare livsmedel. I förra veckan gjorde jag något jättegott till middag med. Vi åt lite ”vi tager vad vi haver” till middag, där Fry’s hamburgare ingick. Till det åt vi potatis kroketter med sås till. Förutom det så kokade jag broccoli och brysselkål och efteråt så saltade jag det och hade flytande margarin på. Det blev supergott! Hela denna veckan har vi ätit mycket mer grönsaker än vanligt och det är tack vare frysta grönsaker som det varit möjligt. Jag tror det är början till rätt väg. Jag har mått bättre i magen också denna veckan, vilket alltid är positivt. Nä, mer frysta grönsaker – den saken är klar! Färskt är så klart godare, men det innebär att man måste hacka en massa, det blir massa rester över m.m. och nackdelen med frysta grönsaker är att det blir blötare och inte lika gott som färskt, men å andra sidan. Det är ett steg i rätt riktning åt ett hälsosammare liv.

Det är något jag tänker vara stolt över i alla fall. Nu är jag trött på att ha en strulande mage, vara alldeles för fet (för min egna, personliga del) och massa annat som innebär problem. Jag vill må bättre och det nu. Maten är en stor del av lösningen, och problemet i sig men jag vill vara på rätt väg.

Jag bara hoppas jag kan. Mitt mål är att en dag bli vegan, även om det tar 50 år till att komma dit.

Av Anna-Maria "Aimee" Eriksson

Galen i Grand Danois och numera även katter (Ragdoll). Singel med flit, och bor nära Malmö med mina husdjur. Jag vill bli full-stack utvecklare inom webb.

Crazy about Great Danes and Ragdoll cats. Single on purpose and I live close to Malmö with my pets. I want to be a full-stack web developer.

2 svar på ”Jag provade en Seitan vegansteak igår…”

Hehe bra att man inte var ensam då. Jag ska prova lite andra seitan grejer först, och om de är goda så ska jag också beställa vetegluten och börja göra egen seitan. Tack för din kommentar!

Gilla

Svara

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.