Kategorier
Recensioner Teknik och miljö

Ljuskällan är viktigast om du vill använda en Green Screen!

Här är min recension av min nyinköpta Green Screen. Läs om du är nyfiken.

I förra veckan köpte jag en ny green screen. Jag har tänkt på det i snart ett år, och i våras när jag fyllde år så struntade jag i att köpa ett helt kit och istället så köpte jag grönt tyg utan någon ram. Resultatet blev sådär och jag har inte använt tyget på flera månader. Nu, eftersom jag hade råd att spendera lite pengar igen tack vare en snäll tomte, så bestämde jag mig för att köpa ett helt set för green screen.

Direkt kan jag säga att jag har betalat 1400 kronor för ett par ben i metall. Det i sig kan mycket väl vara värt pengarna, men på bilden i katalogen så är tyget neongrönt, men i verkligheten är det lika mörkt, om inte mörkare än mitt tyg jag köpte i våras, så redan där blev jag besviken.

Så här ljust är tyget på bilden i Kjell & co’s katalog på internet.

I verkligheten ser det ut så här:

Väldigt grönt tyg... Inte riktigt acceptabelt. Tummen ner.
Väldigt grönt tyg… Inte riktigt acceptabelt. Tummen ner.

Resultatet när jag har filmat och testat lite i Sony vegas movie studio är relativt dåligt. Så länge man har en svart bakgrund så kan det dock bli väldigt bra, men jag vill väldigt gärna i framtiden använda min Green Screen för att kunna ha vita bakgrunder, eftersom det är trevligare när man ska prata om lärorika saker. Det ser lite snyggare ut. Då är det viktigast med ljuskällan.

I dagsläget, och inte ens i våras hade jag en bra ljuskälla. Taklampan i datorrummet och ibland lite ljus utifrån är det som har fått duga. Nä, det får bli att investera i några billiga bygglampor eller nått för ca 150 kr styck och så får vi hoppas på att det bidrar till ett mycket bättre resultat. Eller åtminstone ett mer jämnt sådant. Som ni ser på bilden ovan så är tyget skrynkligt, och det är inte heller bra om man vill göra häftiga effekter i en video.

Ok, det här var kanske ingen bra recension, men den får så lov att duga. Nedanför är sammanfattningen beskriven utan några s.k. ”custom fields” för enkelhetens skull.

Inköpsställe: Kjell & Co.
Produkt: Green Screen set.
Kostnad: 1399 kr.
Innehåll: Stativ, 3 x2 m mörkgrön duk i nylonväv (snarare bomull) + väska.
Helhetsbetyg: 2 av 5
Övrig kommentar: Ordentligt bra ljuskälla och en så bra kamera som möjligt behövs och gärna ett större rum än 9 kvm.

Alltså, är den värd att köpa? Ja, så länge du har allt annat skit som behövs för att det ska funka optimalt.

Av Anna-Maria "Aimee" Eriksson

Galen i Grand Danois och numera även katter (Ragdoll). Singel med flit, och bor nära Malmö med mina husdjur. Jag vill bli full-stack utvecklare inom webb.

Crazy about Great Danes and Ragdoll cats. Single on purpose and I live close to Malmö with my pets. I want to be a full-stack web developer.

4 svar på ”Ljuskällan är viktigast om du vill använda en Green Screen!”

Bra ljuskälla är mjukare ljus, det kan man få genom att köpa en softbox så att det inte blir det kraftiga sken som ifrån en bygglampa, men att placera den i en softbox kan nog vara mer tillfredsställande i ljusväg. Ett mjukare, mer ”spritt” ljus.

Gilla

Dem finns i alla olika prisvarianter och storlekar. Används ofta i fotostudior.
Finns massvis på Pricerunner, annars är det mer eller mindre alla foto-affärer på nätet och en välsorterad fysisk butik liksom.

Gilla

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.